Meteen naar de inhoud

Een gezonde leefstijl

 • Tessa 

Leefstijl is de basis van gezondheid

Een gezonde leefstijl en het belang hiervan komt steeds meer in de belangstelling. Gezond eten, voldoende beweging en ontspanning, gematigd alcoholgebruik en niet roken zijn belangrijke onderdelen die passen bij een gezonde leefstijl. Op de radio, in de krant, op social media en op tv, overal is steeds meer aandacht voor dit onderwerp en word je aangemoedigd om te kijken wat jij eventueel zou kunnen verbeteren. Wij diëtisten zijn hier natuurlijk erg blij mee. Leefstijl is de basis van gezondheid en hoe mooi is het als mensen zich door aanpassingen hierin aan te brengen fitter en energieker  voelen? Dat resultaat zien wij dagelijks in de praktijk en gunnen wij nog veel meer mensen.

Het roer om.

Maar goed, een gezonde leefstijl heeft dus voordelen, maar het kan moeilijk zijn om het roer om te gooien. Een gewoonte heb je niet zomaar aangepast, dit heeft vaak tijd nodig. Uit onderzoek blijkt dat het tussen de 18 en 254 dagen duurt voordat je een nieuwe gewoonte hebt geleerd en het een automatisme is geworden. Bovendien kan het saai of vervelend lijken om bepaalde gewoontes los te moeten laten, of aan te moeten leren. Toch loont het de moeite om er voor te gaan, het heeft namelijk veel voordelen. Zie onderstaande voorbeelden:

 • Verbetering gewicht:
  een gezonde leefstijl met een lagere hoeveelheid suiker en vet helpt om af te vallen tot een goed gewicht.
 • Fitter voelen:
  door meer te bewegen, verbetert je conditie. Ook helpt gezonde voeding bij het binnenkrijgen van alle benodigde voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen, waardoor je je ook fitter en energieker gaat voelen.
 • Minder kans op ziekte:
  een gezonde leefstijl zorgt voor een hogere weerstand, je bent dus beter bestand tegen bacteriën en virussen. Ook verkleint een gezonde leefstijl op de lange termijn de kans op hart-en-vaatziekten, kanker, obesitas en diabetes.
 • Vermindering stress:
  door meer te bewegen, gezonder te eten en meer te ontspannen daalt je stresshormoon. Je voelt je mentaal beter, gaat lekkerder in je vel zitten en kan meer aan. Ook zul je waarschijnlijk een verbetering in je slaappatroon merken.
 • Verbetering stoelgang:
  de leefstijlaanpassingen kunnen ook een verbetering in de stoelgang veroorzaken. Een gezonde voeding bevat namelijk meer vezels en ook beweging heeft een positief effect op de stoelgang.

Stap voor stap.

Om je leefstijl te verbeteren, hoef je niet in één keer alles te veranderen. Juist door het stapje voor stapje te doen, heb je tijd om je de nieuwe gewoontes eigen te maken en kom je uiteindelijk bij hetzelfde doel. Wacht dus niet langer en maak een start!

Voorbeelden van kleine aanpassingen waar je gelijk mee aan de slag kunt, zijn:

 • Zet elke dag een literfles water op tafel, deze moet in elk geval leeg zijn aan het einde van de dag. Dit helpt om voldoende vocht binnen te krijgen op een dag.
 • Vervang suiker in de koffie/thee door zoetjes, of wen je aan om helemaal geen zoetmiddel meer te gebruiken. Het is in het begin even doorbijten, maar het zal wennen, echt waar!
 • Zet de snoeppot niet langer in het zicht, maar bewaar het op een plek waar je niet snel kijkt. Je zult zien dat je het minder vaak zult pakken.
 • Vervang de gewone frisdrank en vruchtensap voor de light-varianten. Of nog beter, vervang het door thee, koffie of water en voeg hier bijvoorbeeld munt, fruit, komkommer en/of gember aan toe. 
 • Zet voor wat meer beweging je auto wat verder weg van de plek waar je moet zijn. Dat laatste stukje kun je ook best lopen en zo zet je toch wat meer stappen op een dag.
 • Ga na elk uur dat je hebt gezeten even staan en loop een rondje door de kamer.

We hopen dat we je enthousiast hebben kunnen maken en dat je hiermee aan de slag gaat. Mocht je er zelf niet uitkomen en wel wat hulp kunnen gebruiken in jouw specifieke situatie, dan staan wij voor je klaar!