Meteen naar de inhoud

Goed de zomer doorkomen

  • Iris 

Oude voedingsgewoonten ombuigen naar nieuwe

Mooi weer, een aangename en ontspannen sfeer, een goed gezelschap, een heleboel zaken die het verleidelijk maken om tijdens de zomer(vakantie) uw goede voornemens wat meer te laten gaan. Toch is de vakantie juist een ideale periode om oude voedingsgewoonten om te buigen naar nieuwe positieve voedingsgewoonten, terwijl u toch gewoon lekker en gezond blijft eten. Kleine aanpassingen zijn hierbij vaak al voldoende.

Blijf in beweging.

De lekkere zomertemperaturen nodigen vaak uit om meer te bewegen. Ga eens wat vaker baantjes trekken op een warme dag, maak een wandeling in de lunchpauze of maak een lekkere strandwandeling. Beweging is heel belangrijk voor een goede gezondheid en vaak  voelen we ons er ook een stuk beter door. Tevens fijn dat u op deze manier extra vitamine D binnenkrijgt, wat we weer nodig hebben om de wintermaanden door te kunnen komen.

Algemene zomertips:

  1. Smaakmakers zoals look, uien, citroen, rozemarijn, salie, tijm, peterselie, basilicum en oregano zijn ideaal om je vakantiegevoel te versterken. Meer kruiden betekent minder zout, maar meer smaak!
  2. Versier groenten met wat zelfgemaakte slasaus op basis van magere yoghurt of magere platte kaas voor dat frisse extraatje.
  3. Snak je naar een zomers tussendoortje? Mix een handvol vers fruit door een glas ijskoude magere melk en maak een gezonde “smoothie”.
  4. Een toppertje, de aardbei, vooral als het gaat om vitamine C en foliumzuur. Dat laatste is interessant, want foliumzuur is een van de vitamines waar Nederlanders niet altijd genoeg van binnenkrijgen. Per dag wordt 300 microgram aanbevolen en een bakje aardbeien van 100 gram levert al 65 microgram.
  5. Lekker een Italiaans ijsje. Weet wel dat citroenijs veel minder calorieën bevat dan bijvoorbeeld hazelnootijs. Dat ligt aan de bereidingswijze van het ijs. Een bolletje sorbetijs levert 40 kcal, vergelijkbaar met een waterijsje. Ter vergelijking een paar populaire fabrieksijsjes: Cornetto 190 kcal, Viennetta Vanille 250 kcal en Magnum 260 kcal.
  6. Zin in een zomerse rijstsalade, maar dan zonder rijst? Gebruik eens quinoa. Dit graan kook je in twaalf minuten gaar en bevat drie keer zoveel eiwit als zilvervliesrijst (wat het erg geliefd maakt bij vegetariërs). De smaak is een beetje nootachtig. Te koop in natuurvoedings- wereldwinkels en supermarkten.
  7. Yoghurtdrankjes verrijkt met probiotica kunnen helpen tegen reizigersdiarree, zo stelt het Voedingscentrum. In een ver land en geen supermarkt bij de hand? Probiotica zijn ook verkrijgbaar in capsulevorm. Handig voor in uw reisapotheek.
  8. Maak uw eigen gezonde ijsjes. Mix bijvoorbeeld halfvolle yoghurt of magere kwark met wat gesneden aardbeien (en eventueel een kleine hoeveelheid water) en giet dit vervolgens in ijsvormpjes. U kunt eindeloos variëren door af te wisselen tussen uw favoriete fruitsoorten. Als u meer van waterijsjes houdt kunt u uw favoriete smaak suikervrije limonade aanmaken met water en vervolgens in ijsvormpjes gieten. Super lekker en gezond!

Bronnen: I’m a foodie en Voedingscentrum