Meteen naar de inhoud

Lekker & gezond barbecueën

  • Iris 

Heel geschikt voor de lijn

Op een mooie zomeravond kan de barbecue weer tevoorschijn komen. Wat is er gezelliger dan buiten allerlei hapjes eten? Gelukkig zijn gegrilde groenten en vlees ook heel geschikt als je op je lijn wil letten. Met de onderstaande tips stel je zo een gezonde en lekkere barbecue samen.

Frisse salades & groentespiezen.

Maak de barbecue een stukje gezonder door extra groenten toe te voegen. Heel simpel en ook nog eens lekker! Snijd uw favoriete groenten in stukjes en rijg ze aan een spiesje. Leg de spiesjes vervolgens op de barbecue tot de groentes goed gegaard zijn. Of vul bijvoorbeeld een pakketje van aluminiumfolie met je favoriete groenten en kruiden. Mais, courgette en aubergine kun je ook los op de barbecue leggen. Vet het rooster goed in, zodat ze niet blijven plakken. Serveer dit met een lekker zelfgemaakt sausje!

Sla het stokbrood en de frietjes over.

Bij een barbecue worden vaak stokbrood en frietjes geserveerd. In frietjes en stokbrood zitten veel koolhydraten en tevens wordt het vaak geserveerd met saus, wat het minder gezond maakt. Kies er liever voor om een extra groentespies te nemen, omdat dit veel minder kilocalorieën bevat en ook nog eens een stuk beter voor je lijf is!

Kies voor magere vleessoorten en/of vis.

Geniet van de magere vleessoorten zoals een lekker stukje kip, biefstuk, ossenhaas, varkensfricandeau, varkenshaas, entrecôte, runderlapjes en/of kalkoenfilet. Deze vleessoorten bevatten relatief weinig vet. Probeer karbonades, hamburgers en speklapjes over te slaan. Kies ook eens wat vaker voor een stukje vis, zodat de inname tussen vlees en vis weer wat meer in balans is. Een stukje vette vis bevat bovendien ook nog eens veel onverzadigde vetzuren, die een positieve werking hebben op onze hart en bloedvaten.

Gezond dessert.

Vaak hoort er ook een lekker toetje bij de barbecue, zoals een ijsje. Toch eten we bij een barbecue meestal al meer dan normaal en is zo’n toetje niet altijd nodig. Heeft u toch behoefte aan ijs? Kies dan voor een een (zelfgemaakt) waterijsje.

Wat nog lekkerder is, is om ook het toetje op de barbecue te maken door bijvoorbeeld een paar stukken ananas of ander seizoensfruit op een spiesje te prikken en op de grill te leggen. Eet dit los of serveer het eventueel met wat halfvolle yoghurt. Zo heb je toch een lekker en gezond toetje en krijg je meteen een hoop extra vitamines binnen!