Meteen naar de inhoud

Ritme na de vakantie

  • Tessa 

Vakantiegevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon…

Misschien heb je als je deze blog leest net vakantie gehad (of misschien heb je ‘m nog in het vooruitzicht). Hopelijk heb je lekker ontspannen en genoten van even niet zoveel moeten. En dan begint het ‘echte’ leven weer. Veel kan je aandacht vragen, zoals werk, school, het huishouden, medische afspraken, het onderhouden van sociale contacten en de zorg voor ouders en/of kinderen. Dit alles kan je zo in beslag nemen, dat de kans is dat je minder goed voor jezelf gaat zorgen en je jezelf tekort doet. En dat heerlijke vakantiegevoel verdwijnt vaak weer als sneeuw voor de zon. Herkenbaar?

Druk druk druk…

Bij een druk leven wordt vaak op goed eten en voldoende beweging en ontspanning bezuinigd. Er wordt dan tijdens het werk een snelle hap gegeten of ‘s avonds een magnetronmaaltijd opgewarmd. Naast dat dit vaak niet de gezondste maaltijden zijn, zul je er ook minder aandacht voor hebben en er daardoor minder van genieten. Wat jammer is, want van eten kan je zo genieten! Dit leidt vervolgens weer tot een minder verzadigd gevoel na het eten, waardoor je waarschijnlijk meer eet dan nodig is of snel tussendoor of in de loop van de avond weer trek hebt. Dit heeft uiteraard weer nadelige gevolgen voor het gewicht en de gezondheid.

Herken je jezelf in het bovenstaande? Geen nood! Lees de volgende vijf tips en leer hoe jij ondanks je drukke agenda gezond en lekker kunt blijven eten:

Tips voor een gezond eetritme.

  • Tip 1: Vul je keuken met gezonde producten. Zorg ervoor dat je altijd gezonde ingrediënten in huis hebt, zodat je hier gemakkelijk een maaltijd mee kunt maken of een tussendoortje in huis hebt. Denk hierbij aan voldoende groente en fruit (ook ingeblikt zonder toevoegingen of diepvries is handig om in huis te hebben), ongezouten noten, volkoren crackers, peulvruchten, eieren en volkoren pasta en rijst.
  • Tip 2: Doe aan maaltijdplannen. Schrijf vooraf voor een hele week op wat je gaat eten. Kies een vast moment in de week om te kijken welke recepten je wilt maken en welke ingrediënten daarvoor nodig zijn. Kies daarnaast een vast moment in de week om de boodschappen te doen of te bestellen. Door vooruit te plannen maak je betere keuzes, grijp je niet mis in de keuken en je voorkomt voedsel- en geldverspilling.
  • Tip 3: Probeer de boodschappen in één keer voor de hele week te halen of te bestellen. Op die manier kost het boodschappen doen minder tijd in je al zo drukke agenda en zo kom je niet onnodig vaak in de verleiding om eten te kopen dat je niet nodig hebt. Bewaar tenslotte het boodschappenlijstje dat je hebt gemaakt, dat scheelt later tijd als je het weekmenu wilt herhalen. 
  • Tip 4: Kook vooruit op een dag dat je wat meer tijd hebt, door bijvoorbeeld aardappelen te schillen en te koken voor twee dagen, een dubbele portie tomatensaus te maken of een volledige maaltijd gelijk voor twee keer te maken, zoals nasi, soep, pasta of stamppot. De extra portie kan je drie dagen in de koelkast of drie maanden in de vriezer bewaren.
  • Tip 5: Gebruik je vriezer! Zorg dat er altijd een (deel van een) maaltijd in de vriezer ligt. Haal de maaltijd de avond van tevoren uit de vriezer en leg het in de koelkast, zodat het langzaam kan ontdooien en je de volgende avond kunt genieten van je snel bereide en gezonde maaltijd.

We hopen dat je met de tips aan de slag gaat en dat je net als wij merkt dat je er – ondanks dat het misschien wat meer planning vraagt – uiteindelijk meer rust, voldoening en gezondheid voor terugkrijgt!