Meteen naar de inhoud

Noten

  • Tessa 

Eet jij dagelijks een handje ongezouten noten? Dat is namelijk het advies van de Gezondheidsraad. Waarom? Je leest het in deze blog. 

Voedingswaarde

Noten leveren veel goede voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamine E en B-vitamines. Het zijn redelijk volwaardige vleesvervangers.

In noten zit ook veel vet, vooral onverzadigd vet. Onverzadigd vet is het goede vet dat helpt bij het verlagen van het LDL-cholesterol. Daarmee werkt het eten van noten beschermend tegen hart- en vaatziekten. Hoeveel verzadigd vet ze leveren, verschilt per soort. Hazelnoten, walnoten of amandelen bevatten relatief meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet dan cashewnoten of pinda’s.

Hoe zit het verder met de pinda?
Pinda’s zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten. Ze bevatten wat minder ijzer dan noten, maar hebben verder vergelijkbare voedingswaarden. Amandelen worden officieel beschouwd als fruit, maar passen ook qua voedingswaarde bij de noten.

Hoeveel noten mag ik eten per dag?
De Gezondheidsraad adviseert dagelijks 25 gram noten te eten, dit komt neer op een klein handje per dag. Voor vrouwen vanaf 50 jaar en voor mannen vanaf 70 jaar wordt deze hoeveelheid verlaagd tot 15 gram per dag. Neem je meerdere handjes, dan is de kans groot dat je in totaal teveel calorieën binnenkrijgt. Een handje noten bevat namelijk gemiddeld zo’n 150 calorieën, wat vergelijkbaar is met een sneetje brood met hartig beleg. Vandaar het advies om het op een handje te houden. Als noten als vleesvervanger worden gebruikt, is het aan te raden ongeveer op 30-40 gram per persoon per keer te rekenen.

Zie in onderstaande tabel de verschillende hoeveelheden verzadigd- en onverzadigd vet per nootsoort:

Soort noot
Per 100 gram
VettenWaarvan verzadigdWaarvan enkelvoudig onverzadigdWaarvan meervoudig onverzadigd
Walnoten68 gram6,1 gram1345,2
Amandelen55,83,734,814,5
Hazelnoten694,953,47.3
Cashewnoten48,98,830,68
Pistachenoten48,35,627,313,1
Pecannoten70,1639,320,8
Bron: voedingscentrum.nl