Meteen naar de inhoud

Gezond eten met een klein budget

  • Tessa 

Het is lastig om gezond te (blijven) eten.

De prijzen lopen op. Dit is niet alleen te merken aan de energieprijzen, ook in de supermarkt zijn veel producten een stuk duurder dan een paar maanden geleden. Het kan daardoor lastig worden om gezond te (blijven) eten. Gezonde producten zoals verse groente, fruit en noten zijn vaak een stuk duurder dan kant-en-klaarmaaltijden of frituursnacks. Ook al lijkt het daardoor aantrekkelijk om voor deze voedingsmiddelen te kiezen, probeer toch zeker de gezonde voeding niet links te laten liggen. Goede voeding helpt je namelijk om gezond te blijven en je goed te blijven voelen.   

Tips.

Met de volgende tips hopen we je te helpen om met een klein budget gezond te blijven eten:

  1. Eet vaker vegetarisch. Kies in plaats van vlees of vis vaker voor een gekookt ei of peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen of kikkererwten. Waar een stukje vlees vaak per persoon al minstens 2 euro kost, is dit voor een ei maar 50 cent en kan ook een blikje bonen onder een euro blijven. Vlees is dus 2 tot 4 keer zo duur! 
  2. Ontbijt met havermout, dit kan gegeten worden met melk of yoghurt. Voor een zak van 500 gram havermout betaal je nog geen euro en je kunt hier ruim 10 keer van eten. Het is daarnaast heel gezond en geeft lang een verzadigd gevoel door de vezels die erin zitten. Daardoor kun je er de hele ochtend op teren en hoef je pas in de middag weer te eten, waardoor je ook kosten aan tussendoortjes kunt besparen.
  3. Kijk naar de aanbiedingen en vergelijk de verschillende supermarkten met elkaar. Kies op basis daarvan welke groente, fruit en andere producten je in huis haalt. Blijf hierbij wel kritisch en kijk goed naar de prijs en hoeveelheid van het product. Soms is een vergelijkbaar product dat niet in de aanbieding is toch goedkoper. 


Tips vervolg.

4.Doe één keer in de week boodschappen en maak een boodschappenlijstje. Je haalt dan minder ‘onnodige’ dingen in huis zoals snoep/koek en je besteedt het geld aan de echt nodige boodschappen.

5. Gebruik de Too Good To Go-app. Via deze app kun je tegen een verlaagde prijs producten kopen die bijna over datum zijn, maar nog van goede kwaliteit. Hier kun je veel geld mee besparen. Nadeel is alleen wel dat je geen invloed hebt op wat je krijgt, waardoor het ook minder gezonde producten kunnen zijn.

6. Vergelijk in de supermarkt de verschillende producten en vergeet niet naar de onderste rekken te kijken. Er zijn bijvoorbeeld veel soorten yoghurt, maar de prijzen kunnen erg uiteenlopen.

7. Kies vaker voor voedingsmiddelen uit de diepvries, uit blik of uit een pot. Dat is vaak goedkoper en ook gezond. Een goed voorbeeld hiervoor is diepvriesfruit en diepvriessperziebonen.

8. Let op je portiegrootte. Misschien kan de hoeveelheid die je ‘s avonds neemt bij het avondeten wel wat naar beneden. Check wat bij jouw leeftijd goede portiegroottes zijn op de website van het Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf.aspx. Let op: dit zijn algemene adviezen, mogelijk zijn deze portiegroottes niet passend en heb je eigenlijk meer of minder op een dag nodig. Een diëtist kan voor jouw persoonlijke situatie berekenen wat je nodig hebt. 

9. Heb je een restje eten over van de warme maaltijd? Gooi dit niet weg, maar bewaar dit maximaal twee dagen in de koelkast of vries het in. Je kunt dit de volgende dag als lunch of avondeten gebruiken of het op een later moment eten. 

10. Er zijn hele gezonde en lekkere maaltijden te maken met een klein bedrag, zie bijvoorbeeld de website van het Voedingscentrum: https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezonde-recepten/goedkope-recepten.aspx en de website van I am a Foodie: https://www.iamafoodie.nl/gezond-en-budgetproof-dineren/.

11. Zie ook de volgende link voor meer tips: https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/kopen-koken-bewaren/goedkoop-boodschappen-doen-10-beste-bespaartips-winkel-supermarkt/geld-besparen-op-eten-beste-budgettips-koken-keuken.aspx.

Veel succes!