Meteen naar de inhoud

Eetgewoontes

  • Tessa 

Gezonde eetgewoontes zijn belangrijk

Eetgewoontes; we kennen ze allemaal, zowel gezonde als ongezonde. Denk hierbij aan eten op de bank, eten voor de tv, snel even iets eten aan het aanrecht, bij de benzinepomp toch nog even die chocoladereep meenemen, elke dag je lunchpakketje meenemen en elke ochtend ontbijten. Maar waarom zijn juist de gezonde eetgewoontes nu zo belangrijk?

Om te beginnen kunnen gezonde eetgewoontes helpen om een gezonde leefstijl op de lange termijn beter vol te houden. Ook kunnen gezonde eetgewoontes zorgen dat het afvallen makkelijker gaat als dit een doel is. Onderstaand wordt een drietal gezonde eetgewoontes toegelicht.

2. Zorg voor regelmaat

Een eetpatroon waarbij er regelmatig gegeten wordt, lijkt gunstiger te zijn dan een onregelmatig eetpatroon. Zo kan een eetpatroon waarbij er drie hoofdmaaltijden gegeten wordt, eventueel aangevuld met een aantal voedzame tussendoortjes, ervoor zorgen dat er geen groot hongergevoel ontstaat. Dit maakt het makkelijker om bewuste voedingskeuzes te kunnen maken.

Wanneer je onregelmatig eet door bijvoorbeeld het overslaan van maaltijden, komt er altijd een punt waarop het lichaam vraagt om eten in de vorm van een extreem hongergevoel. Op dit soort momenten wil het lichaam zo snel mogelijk energie, vaak in de vorm van snelle koolhydraten (suikers). Het is op dit moment een stuk moeilijker om  bewuste keuzes te blijven maken, omdat het lichaam snakt naar suikerrijke voedingsmiddelen.

Er is echter geen eenduidig antwoord te geven op de vraag ‘hoeveel eetmomenten moeten we dagelijks aanhouden?’. Er dient hier nog meer onderzoek naar gedaan te worden. Ga dus vooral na wat voor jezelf werkt en houdt in ieder geval drie volwaardige eetmomenten aan en sla dus geen maaltijden over.

Een tip om een regelmatiger eetpatroon te creëren is om de dag in ieder geval al te beginnen met een voedzaam ontbijt binnen +- 1 uur na het opstaan. Probeer vanaf dit moment om de 2-4 uur iets te eten, afhankelijk van hoe laat er ontbeten wordt en of je wel of geen tussendoortjes neemt. Probeer vaste eettijden aan te houden, zodat je lichaam hieraan kan wennen. Hoe vaker je op vaste tijden eet, hoe gemakkelijker dit zal gaan. Als je lichaam namelijk gewend is aan het eten op deze vaste tijden, zal het uit zichzelf ook een hongersignaaltje afgeven, waardoor je er weer aan herinnert wordt om te eten.

Bronnen: Voedingscentrum