
Gezonde eetgewoontes zijn belangrijk
Eetgewoontes; we kennen ze allemaal, zowel gezonde als ongezonde. Denk hierbij aan eten op de bank, eten voor de tv, snel even iets eten aan het aanrecht, bij de benzinepomp toch nog even die chocoladereep meenemen, elke dag je lunchpakketje meenemen en elke ochtend ontbijten. Maar waarom zijn juist de gezonde eetgewoontes nu zo belangrijk?
Om te beginnen kunnen gezonde eetgewoontes helpen om een gezonde leefstijl op de lange termijn beter vol te houden. Ook kunnen gezonde eetgewoontes zorgen dat het afvallen makkelijker gaat als dit een doel is. Onderstaand wordt een drietal gezonde eetgewoontes toegelicht.

1. Eet rustig en bewust
Rustig eten is erg belangrijk voor zowel de vertering van het voedsel als voor het verzadigingsgevoel na de maaltijd. De vertering begint namelijk al in de mond. Door te kauwen, komen er enzymen uit het speeksel vrij en deze zorgen ervoor dat het voedsel in de mond al deels verteerd wordt voordat het in de maag terecht komt. Dit zorgt ervoor dat de maag en de darmen voor een deel ontlast worden. Je kunt je dan ook voorstellen dat snel eten ervoor zorgt dat het voedsel in de mond nog niet voldoende verteerd is en eenmaal in de maag en darmen dus klachten kan veroorzaken, omdat de maag en darmen harder moeten werken.
Hiernaast is rustig en bewust eten ook belangrijk voor het goed kunnen voelen van lichamelijke verzadiging. Hoe sneller je eet, hoe langzamer de voeding opgenomen wordt, omdat er gewoonweg nog meer werk is voor de maag en darmen en er minder snel een seintje naar de hersenen kan worden afgegeven dat weer zorgt voor een verzadigd gevoel. Ook is de kans dan groter dat er een tweede portie wordt opgeschept, wat weer kan leiden tot overeten. Hoe langzamer en bewuster er gegeten wordt (zonder afleiding van bijvoorbeeld schermen), hoe sneller er lichamelijke verzadiging zal optreden.
Een tip om bewuster te leren eten is om standaard aan tafel te gaan zitten bij elke maaltijd die er gegeten wordt en hierbij alle elektrische apparaten uit te zetten of weg te leggen. Zo voorkom je dat je tijdens het eten onbewust naar de tv kijkt of bijvoorbeeld op je telefoon zit. Een andere tip om langzamer te eten is de bestektruc. Leg na elke hap je bestek of boterham neer en neem pas weer een nieuwe hap als je mond helemaal leeg is. Op deze manier voorkom je dat je al klaar zit met een nieuwe hap voordat je mond leeg is. Ook kleiner bestek of broodmaaltijden met bestek eten kunnen helpen.
Kortom, probeer jezelf dus aan te leren om langzaam te eten en goed te kauwen. Leg de focus op het eten dat er gegeten wordt in plaats van op de omgevingsfactoren.
2. Zorg voor regelmaat
Een eetpatroon waarbij er regelmatig gegeten wordt, lijkt gunstiger te zijn dan een onregelmatig eetpatroon. Zo kan een eetpatroon waarbij er drie hoofdmaaltijden gegeten wordt, eventueel aangevuld met een aantal voedzame tussendoortjes, ervoor zorgen dat er geen groot hongergevoel ontstaat. Dit maakt het makkelijker om bewuste voedingskeuzes te kunnen maken.
Wanneer je onregelmatig eet door bijvoorbeeld het overslaan van maaltijden, komt er altijd een punt waarop het lichaam vraagt om eten in de vorm van een extreem hongergevoel. Op dit soort momenten wil het lichaam zo snel mogelijk energie, vaak in de vorm van snelle koolhydraten (suikers). Het is op dit moment een stuk moeilijker om bewuste keuzes te blijven maken, omdat het lichaam snakt naar suikerrijke voedingsmiddelen.
Er is echter geen eenduidig antwoord te geven op de vraag ‘hoeveel eetmomenten moeten we dagelijks aanhouden?’. Er dient hier nog meer onderzoek naar gedaan te worden. Ga dus vooral na wat voor jezelf werkt en houdt in ieder geval drie volwaardige eetmomenten aan en sla dus geen maaltijden over.
Een tip om een regelmatiger eetpatroon te creëren is om de dag in ieder geval al te beginnen met een voedzaam ontbijt binnen +- 1 uur na het opstaan. Probeer vanaf dit moment om de 2-4 uur iets te eten, afhankelijk van hoe laat er ontbeten wordt en of je wel of geen tussendoortjes neemt. Probeer vaste eettijden aan te houden, zodat je lichaam hieraan kan wennen. Hoe vaker je op vaste tijden eet, hoe gemakkelijker dit zal gaan. Als je lichaam namelijk gewend is aan het eten op deze vaste tijden, zal het uit zichzelf ook een hongersignaaltje afgeven, waardoor je er weer aan herinnert wordt om te eten.


3. Wees voorbereid
Als je bezig bent met het ontwikkelen van een gezonder voedingspatroon, zorg er dan voor dat je wat eten betreft goed voorbereid de deur uitgaat. Als je voor langere tijd onderweg bent, ben je namelijk afhankelijk van het aanbod buiten de deur. Dit aanbod is veelal minder voedzaam en ook nog eens een stuk duurder. In plaats van stoppen bij de benzinepomp om een broodje te halen, kun je ook stoppen om je eigengemaakte lunch op te eten.
Probeer de avond van te voren alvast na te gaan of je voor de volgende dag een lunchpakket en/of tussendoortjes vanuit huis moet meenemen, omdat het bijvoorbeeld een drukke dag wordt. Als dit zo is, dan kun je de wekker ‘s ochtends 10 minuten eerder zetten om je eten klaar te maken. Ga op deze manier elke avond na of je voor de dag erna alvast wat eten moet klaarmaken. Op deze manier heb je meer controle over wat je eet en voorkom je dat je maaltijden over gaat slaan, of dat je afhankelijk bent van het voedselaanbod in de omgeving.
Bronnen: Voedingscentrum