Meteen naar de inhoud

De voedselafdruk

  • Tessa 

Eten met aandacht voor het milieu

Misschien herken je dit wel: je wilt graag gezond en lekker eten en tegelijkertijd met aandacht voor mens en milieu. Goed dat je daar over nadenkt! Klimaatveranderingen zorgen ervoor dat steeds meer mensen bewust kijken naar wat ze eten en wat ze kunnen doen om hun ecologische voetafdruk te verlagen. En dat is nodig: als iedereen zou leven als een Nederlander, dan zouden er 3,5 aardbollen nodig zijn. Voor een Amerikaan is dat zelfs 4,8 aardbollen! Tijd voor actie dus om onze voetafdruk omlaag te brengen en ons steentje bij te dragen. In deze blog gaan we in het bijzonder in op de voedselafdruk. Lees dus gauw verder!

Wat jij kunt doen

Gelukkig zijn er genoeg producten die minder belastend voor het milieu zijn. Kijk eens kritisch naar jouw eetpatroon en ontdek waar jij kleine verbeteringen kunt aanbrengen. De volgende tips kunnen daar misschien bij helpen:

  • Kies voor seizoensgroente en -fruit. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de groente- en fruitkalender, die online te bekijken is of via een app gratis is te downloaden. Handig als je boodschappen wilt doen! Vaak zijn seizoensgroente en -fruit in het betreffende seizoen ook in de aanbieding bij de supermarkt, dus ook daar kun je naar kijken en vaker voor kiezen.
  • Eet minder vlees en zuivel. Kies voor gezonde plantaardige alternatieven zoals bijvoorbeeld ongezoete sojadrink. Houd je erg van vlees, begin dan bijvoorbeeld met één dag per week vegetarisch eten. Je zult merken dat er genoeg lekkere gerechten zonder vlees zijn!
  • Koop meer lokaal. Hoe dichterbij producten worden geproduceerd, hoe minder uitstoot er is als gevolg van transport. Doe zelf bij voorkeur lopend of met de fiets boodschappen, zodat daarmee ook de uitstoot vermindert.
  • Kies zoveel mogelijk voor kraanwater. Hiermee bespaar je een hoop (plastic) afval en het is nog het gezondste ook.
  • Probeer bij het doen van boodschappen zoveel mogelijk te kiezen voor onverpakte voedingsmiddelen. Neem zelf een herbruikbaar groentezakje mee en ga bijvoorbeeld vaker naar de markt. Hier zijn de producten minder vaak in plastic verpakt dan in de supermarkt.
  • Eet zoveel mogelijk verse en onbewerkte producten. De bewerking in fabrieken kost energie en belast het milieu daardoor meer.
  • Kook niet teveel, zodat je geen restjes hoeft weg te gooien. Of bewaar de restjes en eet ze de volgende dag. Zie bijvoorbeeld ook de volgende link over hoe je voedselverspilling kunt tegengaan: https://www.voedingscentrum.nl/nl/duurzaam-eten/voedselverspilling-voorkomen-7-tips.aspx.
  • Kook energiebewust. Doe het deksel op de pan en gebruik een passende pan voor de hoeveelheid die je wilt bereiden, ook dit spaart energie.
  • Beperk het eten van vis tot één keer per week en let bij het eten van vis op de status van de vis. Is het een bedreigde vissoort, of niet? Gebruik hiervoor de Viswijzer, download de Viswijzer app of bekijk de volgende link: https://www.goodfish.nl/.

Wie zorgt er voor ons voedsel?

Vaak hebben we geen idee hoe en onder welke omstandigheden ons voedsel wordt geproduceerd. Helaas zijn deze arbeidsomstandigheden in veel landen slecht. Vaak krijgen werknemers geen eerlijke prijs, is de positie van vrouwen achtergesteld en zijn er bijvoorbeeld geen vakbonden. Er zijn verschillende keurmerken die aandacht hebben voor zowel mens als milieu, zoals bijvoorbeeld: ASC, Rainforest Alliance, Fairtrade, Sustainable Rice Platform (SRP) en Roundtable on Sustainable Palm Oil: RSPO-keurmerk. Door te kiezen voor producten met een van deze keurmerken, help je heel praktisch en maak je de wereld echt een stukje beter!

Gebruikte bronnen:

https://voetafdruknederland.nl/voetafdruk-verkleinen/voedsel/

www.voedingscentrum.nl