
Niet meer dan 1 glas
Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat alcohol niet goed is voor je gezondheid. Het advies voor iedereen is om geen alcohol te drinken, of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag. Het drinken van 1 glas alcohol heeft zowel positieve als negatieve gezondheidseffecten, bij het drinken van meer dan 1 glas zijn er alleen maar negatieve effecten. Met de feestdagen voor de deur (met daarbij vaak een hogere alcoholinname) nemen we je in deze blog graag mee in de effecten van alcohol op je lichaam. Zo maak je ook op dit gebied dit jaar een bewuste keuze!

Wat gebeurt er in je lichaam als je alcohol drinkt?
Wat gebeurt er precies met de alcohol die je drinkt? Alcohol wordt via de wand van het maag-darmkanaal opgenomen in het bloed. Met het bloed wordt de alcohol vervolgens naar de lever getransporteerd. Het merendeel van de alcohol die in het bloed terecht komt, wordt afgebroken in de lever. De opname en afbraak van alcohol in het lichaam krijgt voorrang op andere voedingsstoffen. Het lichaam kan alcohol niet opslaan en ziet het als een potentieel toxische stof.
Bij de afbraak van alcohol komen schadelijke stoffen vrij. Deze kunnen de levercellen beschadigen. Door de beschadiging van de levercellen kunnen de normale functies van de lever minder goed verlopen. Hierdoor gaan water, eiwitten en vetten zich ophopen in de levercellen. Dit kan leververvetting en ontsteking van de lever veroorzaken.
Functies van de lever
Het is belangrijk om goed voor je lever te zorgen, het is namelijk een veelzijdig orgaan met belangrijke functies. De lever:
- speelt een rol in de suiker-, vet- en eiwitstofwisseling
- maakt stollingsfactoren die nodig zijn om bloedingen te stelpen
- maakt gal dat nodig is voor de vertering van vetten
- breekt bepaalde lichaamseigen hormonen af
- maakt giftige stoffen onschadelijk
- slaat ijzer, suikers, vetten en bepaalde vitamines op
- draagt bij aan de aanmaak en afbraak van rode bloedcellen
De gevolgen van overmatig alcoholgebruik op de korte termijn
- Verstoring van de motoriek
- Vermindering van de waarneming
- Afname van de geheugenfuncties
- Afname van het beoordelingsvermogen
- Lichamelijke klachten zoals moeheid en maag-darmklachten
De gevolgen van overmatig alcoholgebruik op de lange termijn
Hoger risico op:
- Verschillende soorten kanker
- Overgewicht
- Leverschade
- Hart- en vaatziekten
- Aandoeningen aan het maag-darmstelsel
Is alcoholvrije drank gezonder?
Met alcoholvrije drank vermijd je de nadelige gezondheidseffecten
van alcohol. Door het ontbreken van de alcohol bevatten de meeste alcoholvrije dranken ook minder calorieën. Maar ze bevatten ook andere ingrediënten die effect op de gezondheid kunnen hebben (bijvoorbeeld suiker en natrium). En zijn de kleine percentages alcohol in sommige alcoholvrije dranken wel verwaarloosbaar?
Calorieën in alcoholvrije dranken
Alcohol bevat veel calorieën. In alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn zit minder of geen alcohol, dus er zitten ook minder calorieën in dan in de alcoholhoudende variant. Een gemiddeld alcoholhoudend bier bevat 45 kcal. per 100 ml; een alcoholvrij bier bevat 26 kcal. per 100 ml. Wijn met alcohol bevat 82 tot 96 kcal. per 100 ml, afhankelijk van het type wijn, terwijl alcoholvrije wijn 23 kcal. per 100 ml bevat. Wat calorieën betreft zijn alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn dus gezondere alternatieven. Een uitzondering hierop is Radler, een mix van bier en (citroen-) limonade, deze bevat door de toegevoegde suiker veel calorieën.
Frisdranken (bijvoorbeeld cola) en sappen (bijvoorbeeld sinaasappelsap) bevatten meer suiker dan alcoholvrij bier of alcoholvrije wijn, en daarmee dus ook meer calorieën. Gemiddeld bevatten zij 41 kcal. per 100 ml. Alleen in light frisdranken zitten geen calorieën, omdat de suiker hierin vervangen is door zoetstoffen.
Recepten voor een lekkere mocktail
Mocktail met passievrucht (voor 2 personen)
Ingrediënten
• 2 passievruchten
• 1 limoen, in partjes gesneden
• 4 takjes verse munt
• 400 ml sprite light
• Aantal ijsblokjes
Bereidingswijze
1. Haal het vruchtvlees uit de passievruchten en verdeel over de glazen.
2. Voeg de partjes limoen en verse munt toe.
3. Vul de glazen aan met de sprite light. Maak de mocktail af met een handvol ijsblokjes en vrolijke rietjes.
Alcoholvrije glühwein (voor personen)
Ingrediënten
• 1 liter rode druivensap, zonder toegevoegd suiker
• 200 ml appelsap, zonder toegevoegd suiker
• 1 kaneelstokje
• 1 steranijs
• 4 kruidnagels
• 4 peperkorrels
• 1 grote sinaasappel, in 8 partjes gesneden
Bereidingswijze
1. Doe het druiven- en appelsap in een steelpan en verwarm op laag vuur.
2. Voeg de kruiden en sinaasappelpartjes toe aan de pan. Breng aan de kook en roer regelmatig door. Zet het vuur vervolgens lager en verwarm de alcoholvrije glühwein nog ongeveer 5 minuten.
3. Giet de alcoholvrije glühwein door een zeef om alle kruiden te verwijderen. Serveer in mooie glazen en maak eventueel af met een partje sinaasappel, een kaneelstokje en/of een steranijs.

Gebruikte bronnen:
www.expertisecentrumalcohol.trimbos.nl – www.voedingscentrum.nl – www.mlds.nl – www.kanker.nl – www.wkof.nl/nl/gezonde-recepten