
In deel 1 heb je kunnen lezen over saboterende en helpende gedachtes en dat het belangrijk is om te genieten van het eten. Verbinding met andere mensen is heel belangrijk en eten verbindt.
Omdat we de feestjes niet uit de weg willen gaan, gaan we in dit deel praktisch in op hoe je op een prettige manier ermee om kunt gaan als je naar een feestje toegaat.

Oefening:
maak vooraf aan een feestelijke gelegenheid een plan.
Je kunt dit op verschillende manieren doen:
- Probeer voordat je bij het feestje bent aangekomen een afspraak met jezelf te maken over de hoeveelheid hapjes/drankjes.
Bijvoorbeeld:
- 3 hapjes (klein gebakje en 2 toastjes)
- Ik begin met water/thee/light frisdrank en pas na 3 glazen neem ik een glas alcohol.
- Ik wissel water en alcohol af.
2. Besluit vervolgens om verder energie-arme dingen te eten en te drinken. Wanneer je bijvoorbeeld in de vorige stap gekozen hebt voor 3 hapjes, kies er dan voor om de drankjes alcoholvrij en suikervrij te houden, zoals water, spa rood, cola zero of rivella.
3. Stel een tijdstip vast waarna je iets wilt nemen. Stel je kiest bij stap 1 voor de hapjes en nootjes, dan kan je bijvoorbeeld besluiten om pas na 1 uur wat te pakken.
4. Neem alleen iets als je dat zelf wilt en laat je niets opdringen.
Aanvullende tips:
- Waag een dansje op de dansvloer en ga op de fiets of wandelend naar huis.
- Zorg dat de schalen met hapjes buiten je handbereik staan. Zoek desnoods een andere plaats.
- Pak één stukje tegelijk.
- Indien er allerlei hapjes aangeboden worden op een receptie of feestje, kijk dan wat de beste keuze is. Een ronde overslaan is ook een goede manier om niet teveel binnen te krijgen.
- Let de rest van de dag wat meer op de voeding. Als je bijvoorbeeld ’s avonds een feestje hebt, neem dan een vezelrijk ontbijt met fruit en een goede lunch aangevuld met groente.
Etentje
Buffet
Wanneer er een buffet is, kan de keus voor een goede verhouding van de maaltijd wat makkelijker zijn, aangezien je het zelf kunt bepalen. Loop voordat je eten gaat pakken eerst eens langs het buffet. Zo weet je wat er ligt en wat er te kiezen valt. Neem veel groenten, een kleine hoeveelheid rijst, pasta of friet en één stukje vlees of vis. Wees matig met sausjes en ruim met komkommer en tomaat.
In een restaurant
Ook bij uit eten gaan kan je letten op de voeding:
- Zorg dat je niet hongerig bij het restaurant aankomt. Neem thuis nog een stuk fruit of wat rauwkost vlak voordat je weggaat.
- Neem 2 voorgerechten in plaats van 1 voorgerecht en 1 hoofdgerecht.
- Laat stokbrood met kruidenboter achterwege.
- Neem gegrilde in plaats van gebakken gerechten.
- Een portie vis is bijna altijd beter dan een stuk vlees.
- Kies een gepofte aardappel zonder saus of rijst in plaats van frites of gebakken aardappelen.
- Laat sauzen apart serveren, zodat je zelf kunt bepalen of je neemt en hoeveel. Rode sauzen bevatten minder vet dan witte sauzen.
- Vraag een extra portie groenten in plaats van patat.
- Vraag een fles of karaf water op tafel, zodat je tussendoor water kunt drinken naast bijvoorbeeld een glas wijn.
- Neem als toetje sorbetijs zonder slagroom of vers fruit of alleen koffie of thee.
- Deel het toetje met iemand.
- Neem ongeveer dezelfde portiegrootte die je thuis gewend bent.
(Alcoholische) dranken
Een à twee glaasjes alcohol kan best op een feestje. Maar zorg ervoor dat het er niet meer worden. Neem kleine slokjes van je drankje en zet het glas na elke slok terug. Neem verder naast een alcoholische drank ook een glas water of wissel deze twee met elkaar af.
Neem liever water dan sap. Of kies voor een light frisdrank. Light dranken kun je ook combineren met bepaalde alcoholische dranken. Als je mixdrankjes drinkt, neem deze dan met light frisdrank en neem liever droge witte of rode wijn i.p.v. zoete witte wijn of rosé.
