
Eet je graag buiten de deur? Het kan dan erg lastig zijn om alle verleidingen te weerstaan en gezond te kiezen. Veel van wat langs de weg of in restaurants aangeboden wordt, is namelijk niet gezond. Desondanks is het mogelijk om ook op zulke momenten bewuste keuzes te maken. Lees daarover meer in deze blog!
Allereerst scheelt het als je van tevoren weet dat je die avond buitenshuis gaat eten. Je kunt er dan overdag al rekening mee proberen te houden. Eet tijdens het ontbijt en de lunch bijvoorbeeld een kleinere portie en tussendoor alleen wat fruit. Op die manier compenseer je alvast een aantal calorieën voor het diner.
In bijna ieder restaurant kun je wel gerechten krijgen die naar verhouding minder energie bevatten dan andere gerechten. Zie de onderstaande algemene tips voor eten buiten de deur en voorbeelden van verstandige keuzes in zowel een restaurant als bij een snackbar.
Algemene tips voor eten buiten de deur
- Denk van tevoren goed na over wat voor jou belangrijk is om te nemen. De één wil liever met het toetje meedoen, terwijl de ander erg gesteld is op een extra glaasje wijn of wat meer patat. Ben je gek op een toetje? Kies daar dan voor en laat het stokbrood met kruidenboter en de patat achterwege. Op deze manier kies je bewust en kan je echt genieten.
- Bepaal thuis al hoeveel en wat je wilt gaan eten in het restaurant, dit voorkomt dat je in de verleiding komt meer te eten dan je eigenlijk van plan was. De meeste restaurants hebben op hun website de menukaart staan.
- Buitenshuis eet je vaak later dan gewoonlijk. Als je thuis iets kleins vooraf eet, bv wat rauwkost of een stukje fruit, dan ga je minder hongerig aan tafel.
- Neem kleine porties of bijvoorbeeld twee voorgerechten in plaats van een voor- en hoofdgerecht.
- Neem een lichte (niet romige) soep als voorgerecht.
- Besmeer stokbrood niet (dik) met (kruiden)boter of andere smeersels en houd de hoeveelheid stokbrood beperkt.
- Vergelijk de hoeveelheden die je in een restaurant eet met de porties die je thuis gebruikt.
- Eet rustig en pauzeer eventueel tijdens het eten.
- Beperk het gebruik van dressings en sauzen, laat ze apart serveren.
- Maak ruim gebruik van rauwkostsalades.
- Bij een uitgebreid diner is het moeilijk om een gang voorbij te laten gaan. Neem daarom van alles een beetje om te voorkomen dat je jezelf overeet.
- Deel je dessert met iemand.
- Neem koffie of thee in plaats van een dessert.
- Drink veel water voor een voller gevoel.

Algemeen restaurant
Voorbeelden van geschikte voorgerechten
- Heldere, niet gebonden soep (bouillon of consommé)
- Meloen met (Ardenner)ham of rookvlees
- Grapefruit cocktail
- Salade niçoise
- Asperges met ei, ham of rookvlees
- Ardennerham op toast
- Carpaccio
Voorbeelden van geschikte hoofdgerechten
Vlees, vis, wild en gevogelte
- Magere vleessoorten, zoals rosbief, biefstuk, kalfsvlees en varkenshaas.
- Magere vissoorten, zoals forel en tonijn.
- Kip of kalkoen (vel verwijderen)
Kies qua bereidingsvormen voor gegrilde, gekookte, gepocheerde of in de oven bereide vis, kip of kalkoen, gegrild vlees en ongepaneerd vlees of vis.
Groente en rauwkost
- alle soorten rauw of gekookt
Aardappelen of vervangingen
- Kies bij voorkeur voor gekookte aardappelen, aardappelpuree, rijst of macaroni in plaats van voor patat, gebakken aardappelen, aardappelkroketjes of gebakken rijst.
- Kiest u toch voor gebakken aardappelen of rijst, houd de portie dan klein.
Voorbeelden van geschikte nagerechten
- Een kopje koffie of thee
- Kleine portie sorbetijs zonder slagroom, eventueel met wat vers fruit
- Vers fruit of vruchtensalade van vers fruit zonder slagroom
Fastfood
Als je naar een snackbar gaat, dan weet je dat het eten energie- en vetrijk zal zijn. Toch kun je ook daar letten op jouw keuze.
Ons advies is om één snack te nemen met daarbij een salade als dat mogelijk is, dus bijvoorbeeld een hamburger met een salade. Wanneer er geen salade is en je het eten van de snackbar thuis opeet, kan je het thuis lekker aanvullen met rauwkost, zoals komkommer, tomaatjes en paprika.
Wanneer je kiest voor vlees, neem dan een kroket, frikadel, kaassoufflé, tartaar of een hamburger.
Kies je voor vis, neem dan de magere varianten zoals scholfilet, kabeljauwfilet of Fish Fingers.
Is je keuze kip, neem dan kipnuggets of gegrilde kipfilet.
Neem hierbij eventueel een rode saus, zoals ketchup, zoetzure saus of barbecuesaus.
Je kunt ook letten op de hoeveelheid friet die je bestelt. Kies voor een kleine portie.
Kies in geval van drinken voor light frisdranken of water. Als nagerecht kun je het beste kiezen voor waterijs.
Zoals je ziet, is er nog best veel mogelijk als je gezond(er) buiten de deur wilt eten. Daarnaast is het niet erg om af en toe ongezond te eten, het draait uiteindelijk allemaal om de balans. Laat je dus niet door je goede voornemens tegenhouden om uit eten te gaan en geniet lekker!
