Ga naar de inhoud

Eiwitten

  • Tessa 

Waarom zijn eiwitten belangrijk?

Ons eten en drinken kan bestaan uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Dit worden de macronutriënten genoemd. We focussen ons in deze blog op de eiwitten. Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam. Ze zijn nodig voor herstel van spieren, organen, zenuwstelsel en bloed. Eiwit kan ook gebruikt worden als brandstof, maar dit gebeurt alleen bij een te lage inname van koolhydraten en vetten.

Genoeg eiwit eten is dus belangrijk voor een goede gezondheid. Verder helpt een eetpatroon met relatief veel eiwit om op gewicht te blijven. Dat komt doordat eiwit goed verzadigt, waardoor je minder trek hebt in extraatjes en kleinere porties bij de hoofdmaaltijden aan kunt houden. De gemiddelde volwassene heeft 0,83 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig. Stel je weegt 60 kg, dan heb je dus zo’n 50 gram eiwit per dag nodig. Sommige groepen hebben wat meer eiwitten nodig, zoals kinderen, zwangeren, vegetariërs, veganisten, vrouwen die borstvoeding geven, kracht- en duursporters en mensen met bepaalde aandoeningen. 

In Nederland krijgen de meeste mensen genoeg eiwit binnen. Dat is ook het geval voor vegetariërs en sporters. De meeste mensen eten zelfs meer eiwit dan nodig is. Ouderen krijgen daarentegen regelmatig te weinig eiwit binnen met hun voeding. Zij lopen kans om ondervoed te raken. Je kunt jouw eiwitinname makkelijk bijhouden met behulp van een app, zoals de app Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum, zie de volgende link: www.voedingscentrum.nl

In welke producten zit veel eiwit? Dit zit zowel in dierlijke als plantaardige voedingsmiddelen. Denk aan dierlijke producten zoals vlees, vis, kip, kaas, zuivel en ei, en plantaardige producten zoals peulvruchten, noten en zaden en volkorengranen. Het heeft de voorkeur om eiwitten verspreid over de dag binnen te krijgen, zodat de spiergroei en -herstel optimaal kunnen plaatsvinden.

Bronnen:

www.gezondheidenwetenschap.be

www.voedingscentrum.nl