Meteen naar de inhoud

zwangerschapskwalen en (voedings)adviezen deel 2

  • Tessa 

Klachten tijdens de zwangerschap

In de vorige blog bespraken we veelvoorkomende klachten rondom de zwangerschap, zoals misselijkheid, cravings/aversies en problemen met de stoelgang. In deze blog gaan we in op andere klachten die ook vaak voorkomen tijdens de zwangerschap.

Vaak plassen of een blaasontsteking 

Tijdens de zwangerschap kan het zijn dat je vaker moet plassen als normaal. Dit komt doordat de groeiende baarmoeder op de blaas drukt, de urineleiders wijder open staan tijdens de zwangerschap en doordat de blaaswand slapper wordt. Hierdoor heb je snel het gevoel te moeten plassen. De meeste zwangerschapskwalen worden minder wanneer je verder bent in de zwangerschap, maar dat geldt helaas meestal niet voor deze kwaal. Minder drinken is geen goed idee, de baby en jij hebben voldoende vocht nodig. Er zijn wel een aantal tips die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat het plassen iets minder wordt. Let eens op het volgende:

1. Ga rechtop zitten tijdens het plassen. Beweeg tijdens het plassen je rug ook even van bol naar hol en andersom. Hierdoor is je blaas goed geleegd en hoef je niet snel alweer te plassen.
2. Neem ook de tijd als je gaat plassen en doe dit niet te gehaast. Zorg ervoor dat je echt goed je blaas helemaal leeg plast.
3. Drink een uur voordat je naar bed gaat niet meer. Hierdoor hoef je er ‘s nachts minder vaak uit. Het is wel belangrijk de rest van de dag voldoende te blijven drinken, anders vergroot je de kans op een blaasontsteking.
4. Als je heel vaak moet plassen of als plassen pijnlijk is kan dit duiden op een blaasontsteking. Het is goed de urine dan na te laten kijken bij de huisarts. Een verwaarloosde blaasontsteking kan gevaarlijk zijn voor jou en je baby. Als blijkt dat je een blaasontsteking hebt krijg je antibiotica. Dit is niet gevaarlijk voor de baby.

Brandend maagzuur

Hoe groter de baby wordt hoe meer last je kunt krijgen van brandend maagzuur (reflux) doordat de groeiende baby tegen de maag drukt. Ook kunnen de zwangerschapshormonen de boosdoener zijn. 
Wat je kunt doen tegen brandend maagzuur:

1. Ga goed rechtop zitten als je eet. Hierdoor zit je maag niet in de knel.
2. Eet en kauw goed en rustig.
3. Rust voor en na de maaltijd even uit voordat je op gaat staan.
4. Eet liever vaker over de dag een kleine maaltijd dan 3 grote maaltijden.
5. Let op met cafeïne, vet, kauwgom en zure vruchtensappen. Deze kunnen je maag nog meer irriteren.
6. Gebruik eventueel tijdens het slapen 2 kussens of leg een kussen onder het hoofdeinde van je matras, zodat je iets meer rechtop ligt.

Helpt niks? Overleg dan met je huisarts of verloskundige of je een maagzuurmedicijn mag gebruiken.

Vocht vasthouden

Wanneer je zwanger bent houdt je vaak meer vocht vast dan normaal. Dit kan gemiddeld wel 2-3 liter zijn. Vooral in de laatste maand kan dit gebeuren, dit zit dan vooral in de handen, voeten en het gezicht. Tijdens de zwangerschap kom je dan ook gemiddeld 2 kilo aan in vocht. Vocht vast houden kan geen kwaad, zolang je bloeddruk maar normaal blijft. 
Wij hebben enkele tips die je kunt volgen tegen het vocht vast houden:

1. Blijf wel voldoende drinken, door genoeg te drinken drijf je het overtollige vocht sneller af.
2. Drink 1,5-2 liter per dag, het liefst uit water en thee.
3. Beweeg voldoende en regelmatig.
4. Leg je benen wat hoger als je zit of ligt. Leg bijvoorbeeld een kussen onder je benen of onder het voeteneind van je matras tijdens het slapen.
5. Probeer zout eten te vermijden. Zout zorgt ervoor dat je vocht kan vast houden en dit wil je nu juist voorkomen. Daarnaast kan teveel zout ook zorgen voor een hoge bloeddruk en ook dit wil je voorkomen.

Hulp van de diëtist?

Heb jij last van 1 of meerdere zwangerschapskwalen en wil je samen kijken of je hier met voeding iets in kan veranderen? Neem dan contact met ons op zodat we samen kunnen kijken naar de mogelijkheden. Verder kun je ook altijd bij ons langs komen om te kijken of jouw voeding volwaardig is tijdens je zwangerschap en welke verbeteringen te behalen zijn. We begeleiden je graag!