
een grote groep mensen is ondervoed
In de media hoor je veel minder vaak over ondervoeding dan over overgewicht. Als je bedenkt dat gemiddeld 1 op de 4-5 patiënten in ziekenhuizen, zorginstellingen en de thuiszorg ondervoed is, dan gaat het toch over een hele grote groep mensen. Vandaar dat we in deze blog hier aandacht aan willen besteden.

Oorzaken
Ondervoeding ontstaat wanneer iemand langere tijd minder energie en voedingsstoffen binnenkrijgt dan het lichaam nodig heeft. Dat kan verschillende oorzaken hebben:
- Een lagere voedings(stoffen)inname
Dit kan bijvoorbeeld een gevolg zijn van ziekte, een verminderde eetlust, verminderde smaak en reuk, slikproblemen, misselijkheid, maag-darmproblemen, eenzijdige voeding, crash-diëten of dementie. Maar ook door verdriet of eenzaamheid kan iemand minder gaan eten.
- Verminderde opname
zoals kan gebeuren door moeilijkheden met kauwen of vertering.
- Een hogere behoefte aan energie en voedingsstoffen
Zoals het geval is bij verschillende ziektebeelden, zoals COPD, ziekte van Parkinson, kanker, infecties en bij brandwonden.
Gevolgen
Wanneer iemand niet goed gevoed is, kan dit verschillende negatieve gevolgen hebben, o.a.:
- Afname kwaliteit van leven door bijvoorbeeld vermoeidheid, krachtverlies en verlies van zelfstandigheid.
- Verminderde werking van het afweersysteem
- Afname spiermassa, wat leidt tot een toename van verschillende complicaties
- Verminderde hart- en longcapaciteit
- Meer kans op vallen
- Verminderde wondgenezing
- Meer kans op complicaties en infecties na een operatie
- Langere opnameduur en grotere kans op heropnames
- Hoger sterfterisico
- Hogere behandelingskosten
Hoe te herkennen?
Ondervoeding kan te herkennen zijn door onbedoeld gewichtsverlies, een horloge wat los om de pols zit, een slappe handdruk en verlies van kracht en energie. Omdat de symptomen van ondervoeding meestal sluimerend ontstaan, is het mogelijk dat ondervoeding lang onopgemerkt blijft. Het is daarom belangrijk om bij een vermoeden van ondervoeding de huisarts en/of diëtist in te schakelen.
Regelmatig screenen op ondervoeding in de praktijk is heel belangrijk. Een makkelijk screeningsinstrument daarvoor is de MUST:

Zoek hulp!
Is er sprake van (risico op) ondervoeding of maakt u zich daar zorgen over? Zoek dan hulp bij een diëtist. Samen met de diëtist kijkt u wat mogelijk is om uw energie- en eiwitinname te verbeteren. Hierbij wordt aandacht besteed aan de wensen en eetlust en de klachten die de inname bemoeilijken.