
Artsen, verpleegkundigen, chauffeurs, politie, brandweer, beveiligers… Een aantal voorbeelden van beroepen waarbij mensen te maken hebben met onregelmatige werktijden en waarbij zij ook ‘s nachts werken. Dit ‘s nachts werken heeft helaas een negatieve invloed op onze gezondheid. Hoe dat precies zit? Lees het in deze blog!

Biologische klok
In het midden van onze hersenen, precies waar de oogzenuwen elkaar kruisen, zit een klein groepje zenuwcellen. Dit is onze biologische klok. Het brengt een ritme voort van ongeveer 24 uur. De biologische klok wordt onder andere beïnvloed door licht-donker informatie van de ogen. De biologische klok stuurt veel processen en functies in het lichaam aan. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je een slaap- en waakritme hebt en beïnvloedt de productie van hormonen zoals cortisol (door dit hormoon word je actief) en melatonine (het hormoon dat je helpt om in slaap te vallen). Ook de spijsvertering wordt aangestuurd door de biologische klok, waardoor je darmen overdag actief zijn en ‘s nachts in rusttoestand. De spijsvertering gaat daardoor ‘s nachts trager dan overdag en eten kan zwaarder vallen. Dit zorgt ervoor dat ‘s nachts eten tot meer vetopslag leidt en dat ook de bloedglucosewaarden ‘s nachts meer kunnen oplopen.
Nachtdiensten hebben een verstorend effect op je biologische klok. Je bent immers wakker en actief op momenten waarop je eigenlijk hoort te slapen en je bent aan het slapen als het juist licht is. Doordat overdag slapen tegen het natuurlijke ritme in is, zijn de lengte en kwaliteit van de slaap vaak minder. Mensen die ‘s nachts werken, slapen per dag gemiddeld 1 à 1,5 uur te weinig!
Een acuut effect van slaaptekort is vermoeidheid/slaperigheid. Op de lange termijn heeft slaaptekort reële gezondheidsrisico’s tot gevolg, zoals een slaapstoornis, overgewicht en metabool syndroom. Het metabool syndroom is een verzameling van klachten rondom de stofwisseling. Het gaat om een combinatie van een verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, overgewicht (vooral toename bij de buik) en een hoge bloedsuikerspiegel.
Slaaptekort veroorzaakt op de volgende manieren overgewicht:
– Verstoring van hormonen (die bijvoorbeeld eetlust en verzadiging reguleren)
– Verlaging van de stofwisseling
– Verhoging van de activiteit van het stresssysteem met spierafbraak en vetopslag tot gevolg
Aangepaste voeding kan een gunstig effect hebben op de kwaliteit van de dagslaap, gezondheidsaspecten en herstelvermogen. Ben je benieuwd hoe je jouw voeding kunt optimaliseren bij het onregelmatig werken? Neem dan gerust contact met ons op!
Bron: Voedingscentrum
