Ga naar de inhoud

“Verantwoord genieten”

  • Kim 

Kerstmenu

Voorgerecht voor 4 personen

Salade met eendenborst en verse vijgen

(i.p.v. eendenborst kan ook kip of kalkoen gekozen worden)

Ingrediënten

  • 1 eendenborst
  • gewassen veldsla
  • gewassen rucola
  • 8 verse vijgen
  • peper
  • 4 el pijnboompitten

Dressing:

  • 1/3 deel olijfolie
  • 2/3 deel Basalmico azijn
  • Verse citroensap
  • 1 el honing

Verhit wat olie in een pan.
Kerf het vette vel van de eendenborst. Bak op middelhoog vuur de eendenborst op het vel. Doordat het gekerfd is loopt het vet uit het vel en wordt het vel lekker krokant. Na zo’n 3 a 4 minuten de eendenborst omdraaien en de bovenkant 1 minuut dichtschroeien. Als het goed is, is de eendenborst van binnen nog net een beetje rosé.

De eendenborst uit de pan nemen en laten rusten.

Maak intussen een dressing van olijfolie, Basalmico azijn, citroensap, honing en wat peper. De sla wassen en goed drogen, de dressing door de sla mengen.

Verdeel de sla over de borden, snij de eendenborst in dunne plakjes en verdeel de lauwwarme eendenborst over de salade. Snijd de vijgen in 4 partjes en verdeel deze over de borden. Strooi er wat pijnboompitten overheen.

Gegrilde roodbaarsfilet met auberginepuree

  • 2 aubergines
  • 1 citroen geperst
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 4 el olijfolie extra vierge
  • 2 rijpe tomaten
  • 50g groene olijven zonder pit
  • 600g roodbaarsfilet (of tilapiafilet)
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 2 takjes peterselie fijngehakt
  • 200g ongekookte zilvervliesrijst
  • peper

Hulpmiddelen: grillpan en een staafmixer of keukenmachine

Bereidingswijze:

Oven voorverwarmen op 225 °C.  Breng een pan water aan de kook en kook de zilvervliesrijst gaar.

Aubergines hier en daar met vork inprikken en in midden van oven 15-20 min. roosteren, tot vruchtvlees zacht is. Aubergines halveren en met behulp van lepel vruchtvlees eruit schrapen. In keukenmachine of met staafmixer vruchtvlees van aubergines met 2 el citroensap, de knoflook en 3 el olie tot gladde puree mengen. Op smaak brengen met peper. Tomaten in vieren snijden en zaadjes verwijderen. Vruchtvlees in kleine blokjes snijden. Olijven in vieren snijden. Visfilets in 4 of 8 gelijke stukken snijden en inwrijven met peper en tijm. Rest van citroensap en olie erover druppelen.

Grillpan verhitten en de vis in 8-10 min. lichtbruin en net gaar roosteren. Gebruik eventueel wat olijfolie. Halverwege voorzichtig keren.

Vegetarisch

Schuimige courgettesoep met bieslook en toast

Ingrediënten:

  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge
  • 1 sjalot, fijngesneden
  • 150g courgette, in fijne blokjes
  • 500ml groentebouillon (van tablet)
  • 4 el droge witte wijn
  • 50g tuinerwten (diepvries)
  • 1 bakje verse basilicum, in reepjes
  • 4 sneetjes fijn volkorenbrood
  • 150 ml halfvolle melk of ongezoete sojamelk
  • 1el verse roomkaas light, naturel
  • 1 bakje verse bieslook, fijngesneden
  • peper

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 175 °C. Verhit de olie in een soeppan en fruit hierin de sjalot. Schep de courgetteblokjes erdoor en bak ze even mee. Schenk de bouillon en de wijn erbij en breng aan de kook. Laat de soep met de deksel op de pan 15 min. zachtjes koken. Voeg de laatste 3 min. de tuinerwten en het basilicum toe.

Indiase aubergine curry

Ingrediënten:

  • 8 lange, smalle (Turkse) aubergines
  • 4 eetlepels olijfolieextra vierge
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 1 el geraspte verse gemberwortel
  • 1 ui, gesnipperd
  • 125 ml halfvolle (soja)yoghurt
  • 2 tomaten, in plakjes
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl milde kerriepasta
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 bosje koriander, gehakt
  • 400g kikkererwten in blik
  • 200g ongekookte zilvervliesrijst
  • Naanbrood